Hazátlanok E-Book


Hazátlanok - Kováts Judit pdf epub

PRICE: FREE

INFORMÁCIÓ

NYELV: MAGYAR
TÖRTÉNELEM: 2019
ÍRÓ: Kováts Judit
ISBN: 9789631438420
FORMÁTUM: PDF EPUB MOBI TXT
FÁJL MÉRET: 6,82

MAGYARÁZAT:

Hazátlanok leírása "Szlovákia nekem nem hazám, Késmárk sem a hazám, nem tudom, hová megyek, nincs, és lehet, nem is lesz többé hazám, de miért ne lehetne haza nélkül is vígan élni?" Lilli, a késmárki diáklány vallomása ez a regény, akit a történelem sodor magával a második világháború végén. Német nemzetisége miatt előbb a partizánok elől kell menekülnie, azután édesanyjával, várandós nővérével és sorstársaival elűzik, táborba zárják, majd a romokban heverő Bajorországba deportálják, mert az új Csehszlovákia kizárólag a cseheké és a szlovákoké. Apja börtönben, sógora valahol hadifogságban, ő támasz nélkül sínylődik volt zsidó koncentrációs táborokban, küzd éhezéssel, betegséggel, lesz tanúja a bosszú vezérelte vérengzésnek. Kiszolgáltatottan, hazátlanul éli meg a béke első éveit, mégis derekasan helytáll, pedig olyan csapások érik, amelyekből egy is sok lenne egy átlagos életben. Közben humora és életkedve sem hagyja cserben: sorsa útmutató lehet mindannyiunk számára.

...ldjéről elüldözött német kisebbség 2 ... Művészasztal - Ősbemutató Nyíregyházán! Színpadon Kováts ... ... . világháború utáni történetét mutatja be Kováts Judit Hazátlanok című regénye, melynek felolvasószínházi változatát hétfőn láthatjuk a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. A Hazátlanok regény akkor kezdődött, amikor férjhez mentem, ugyanis egy tősgyökeres felvidéki családba kerültem, egy szepességi cipszer családba, amelynek a tagjai elszenvedték mindazt, ami a Benes-dekrétumok következtében a háború utáni Csehszlovákiában a német és a magyar kisebbséget sújtotta. László Gergely Pál BUKOVINA. AZ ELHALL ... Könyv: Hazátlanok (Kováts Judit) - Libri ... . László Gergely Pál BUKOVINA. AZ ELHALLGATOTT TÖRTÉNELEM. Amikor évtizedekkel ezelőtt elindítottam kutatásaimat a bukovinai magyarság történelmében, magam sem gondoltam, hogy ilyen fordulóponthoz érkezem. Mert most abban a sajátságos helyzetben vagyunk, mint a valamikor lejegyzett kuruc versben: >„Merre Balázs testvér merre, de merre?
Azt mondom én, testvér, jobb lesz ... A Hazátlanok, azért is fontos, mert szemben sok hasonló témájú könyvvel - nem felhánytorgatás, nincs és nem is lehet benne revans-szándék. Egészen megrendítő, és elképesztően okos döntés a szerző részéről, hogy egy felvidéki német/cipszer családot állít a középpontba, nem pedig egy felvidéki magyar családot!...